Britse reus

Korte geschiedenis van het ras

De British Giant of Britse Reus is een Engels ras dat aan het eind van de jaren 40 opgang maakte. In Engeland waren alleen de ijzergrauwe Vlaamse Reuzen erkend. Er waren fokkers die toch graag wat andere kleuren wilden introduceren. Men vond de ijzergrauwe Vlaamse Reuzen in eigen land te klein vonden en dacht dat dit met de pelskleur te maken had. Ze besloten Vlaamse Reuzen met een afwijkende vachtkleur uit de Verenigde Staten te importeren. Met deze geimporteerde Vlaamse reuzen is een apart ras gefokt. De eerste Amerikaanse importen kwamen aan het einde van de jaren 40 in Engeland. De British Giant Club werd vrijwel gelijktijdig opgericht. Deze viel na een tijdje uiteen, wat ook het einde betekende van de opgang van het ras. Veel later, in 1981, werd er een nieuwe club opgericht die zich wilde inzetten voor het fokken van de British Giant.

Omdat in de rest van de wereld Vlaamse Reuzen in allerlei verschillende kleuren worden gefokt, is er geen noodzaak de Engelse variant ervan te importeren. De British Giant komt als gevolg daarvan buiten Groot-Brittannië vrijwel niet voor.

Britse reus

Rasbeschrijving
Kop: krachtig en breed, de wangen zijn vol

Oren: sterk, groot en dik, gedragen in een V-vorm en ongeveer 18 cm lang

Lichaam: Ze hebben ongeveer dezelfde eigenschappen als de Vlaamse Reus, ze wegen echter wat minder, voedsters hebben een ondergrens van 6,1 kilo en rammen 5,6 kilo.

Vacht: Beharing van normale lengte en een normale hoeveelheid onderwol

Kleur: zwart, blauw, konijngrijs (lichte bruingrijze dekkleur met zwarte ticking en bruine ogen), ijzergrauw (lichtgrijze dekkleur met zwarte ticking en bruine ogen), wit met rode of blauwe ogen

Karakter: vriendelijk

Land van oorsprong: Engeland

Bijzonderheden
De Britse Reus geniet in Engeland een grote populariteit onder sportfokkers. Vanwege zijn grootte en gewicht komt het ras als huisdier voor kinderen minder vaak voor.