Blauwe wener

Land van oorsprong: Oostenrijk


Korte geschiedenis van het ras:
De gekleurde Wener vindt zijn oorsprong in Oostenrijk en is te danken aan Johann Constantin Schultz. Met zijn creatie had hij een duidelijk doel voor ogen: een konijnenras met een mooie pels en vooral ook een goede vleesopbrengst. Hij maakte hiervoor gebruik van verschillende grote konijnen waaronder een blauwe voedster, en een zwarte ram van het ras Vlaamse Reus. In 1895 bracht hij 14 dieren naar voren op een tentoonstelling in het Weense Prater. In 1897 werd het ras in Oostenrijk officieel erkend.

Rasbeschrijving:
Kop: goed ontwikkeld met brede wangen

Oren: dik, goed behaard met afgeronde punt, ca. 13 cm lang.

Lichaam: fors gebouwd, breed en vol in de rug, schouders en achterhand, mooi rondlopende ruglijn, lichaam is enigszins gestrekt.

Vacht: zacht, normale lengte, veel onderwol

Kleur: effen blauw met blauwe ogen is de oorspronkelijke kleur, daarna zijn er verschillende kleuren bijgekomen: zwart met bruine ogen, haaskleur, konijngrijs, blauwgrijs, ijzergrauw, blauwgrauw.

Gewicht: tussen 3,5 en 5 kilo

Karakter: een aanhankelijk en levendig temperament

Bijzonderheden:
De Wener kan worden gerekend tot de zogenaamde nutrassen. Tegenwoordig zijn ze ook erg populair als huisdier voor kinderen vanwege het fijne karakter en het mooie uiterlijk.