Aanschaf

De meeste konijnen worden aangeschaft bij een dierenwinkel of particulier. Vaak zijn dit kruisingen van verschillende rassen of dieren waar een foutje in zit waardoor ze niet geschikt zijn voor tentoonstellingen of de fok. Als u een gezellig huisdier zoekt is daar verder niets mis mee. Ook deze konijnen zijn gewoon gezond en een gezellig kameraadje voor thuis. Heb je meer eisen zoals het fokken van een raszuiver nestje of het deelnemen aan tentoonstellingen, dan zul je op zoek moeten naar een raszuiver exemplaar. Deze dieren zijn doorgaans niet te vinden bij de dierenspeciaalzaak maar bij fokkers. Fokkers zijn te vinden op tentoonstellingen van konijnen. Hier vind u meerdere fokkers bij elkaar, maar ook meerdere rassen zodat u een goed vergelijk kunt maken tussen de verschillende rassen die gefokt worden.

Of u nu een konijn bij een fokker of een dierenspeciaalzaak koopt, er zijn een aantal aandachtspunten waar op gelet moet worden.

  • Het konijn moet gezond zijn. De vacht moet veerkrachtig zijn en geen sporen van parasieten, korstjes of kale plekken. Ook uitvloeiingen uit de neus en ogen of diarree zijn aanwijzingen dat er iets mis is met de gezondheid.
  • Een vaak voorkomende aandoening bij konijnen is olifantstanden. Bij olifantstanden passen de snijtanden niet goed op elkaar waardoor ze niet afslijten. Omdat de tanden wel doorgroeien zullen de tanden op den duur zo groot worden dat het konijn niet meer kan eten. Een fokker of dierenarts kan de tanden regelmatig knippen om te voorkomen dat het konijn niet meer kan eten.
  • Hoe schattig ze er ook uit zien, koop geen konijn wat te jong is. Een konijntje moet minstens zes weken in het nest bij de moeder blijven, bij voorkeur nog langer. Vanaf een week of tien tot twaalf is een konijn zelfstandig genoeg om verkocht te worden. Konijnen die te vroeg worden weggehaald bij de moeder hebben te weinig weerstand opgebouwd en kunnen ziek worden of zelfs doodgaan.

Als al het bovenstaande voor u niet uitmaakt, kunt u natuurlijk ook altijd een wat ouder konijn uit een asiel halen en deze een goed thuis geven. 

Houd er rekening mee dat ook een konijn voldoende verzorging nodig heeft! Je zult moeten zorgen voor voldoende voer en vers water maar ook het regelmatig schoonmaken van het konijnenhok is nodig voor een gezond en gelukkig leven van je konijn. En als laatste, een konijn moet natuurlijk ook gewoon regelmatig vertroeteld worden.