Papillon

Korte geschiedenis van het ras:

De Papillon stamt uit Engeland ondanks zijn Franse rasnaam. De Papillon is een van de opvallendste en populairste konijnenrassen. Het werd in het midden van de 19e eeuw ontwikkeld uit verschillende rasloze, gevlekte konijnen die leken op de Lotharinger.┬áHet werd voor het eerst in 1849 omschreven. De fokkers wilden graag een mooi konijn fokken met een bijzondere aftekening, een “luxe” konijn dus. Het ras was tussen 1850 en 1860 bijzonder populair maar raakte in vergetelheid. Twintig jaar later doken ze weer op. De eerste dieren hadden bijna alleen een zwarte vlektekening. Pas later werden de driekleurige dieren ge├»ntroduceerd. De eerste Papillons kwamen in 1889 op het Europese vasteland terecht. De naam Papillon betekent vlinder en verwijst naar de vlindertekening op de neus.

Papillon

Rasbeschrijving:
Kop: klein met een duidelijk zichtbare hals van normale lengte

Oren: lengte van ca. 11 cm.

Lichaam: slank, lang lichaam, stevige poten, recht en qua lengte in verhouding met het lichaam.

Vacht: kort, glanzend, dicht ingeplant, tegen het lichaam aanliggend, zacht aanvoelend.

Kleur: Papillons worden in veel verschillende kleuren gefokt, de meeste voorkomende kleuren zijn zwart en blauw, maar ook konijnengrijs (licht bruingrijze dekkleur met zwarte ticking), ijzergrauw (lichtgrijze dekkleur met zwarte ticking), blauwgrijs (licht bruingrijze dekkleur met blauwgrijze ticking), havanabruin, madagaskar, isabella. Daarnaast zien we nog driekleur d.w.z. de aftekening op de witte ondergrond bestaat uit twee kleuren. De oogkleur is aangepas aan de lichaamskleur.

Gewicht: tussen 2,5 en 3,5 kilo

Karakter: vriendelijk, attent en levendig.

Land van herkomst: Engeland

Bijzonderheden:
Het fokken van Papillons is nog niet zo eenvoudig omdat het kruisen van twee Papillons een nestje geeft met de helft Papillons, een kwart eenkleurige konijntjes en een kwart vrijwel witte konijntjes.