Rus

Korte geschiedenis van het ras

Russen hebben een lange geschiedenis. Deze dieren kwamen al honderden jaren geleden voor in China waar ze als symbool voor vruchtbaarheid golden en bij aanvang van een nieuw jaar werden geofferd aan de goden. Hoe de Rus uiteindelijk in Engeland terecht kwamen in niet helemaal duidelijk. Sommigen beweren dat ze door Engelse zeevaarders uit het Himalayagebergte zijn meegenomen. Wat ook de geschiedenis is geweest zeker is dat ze in het midden van de 19e eeuw in Engeland werden gefokt onder de naam Himalaya, Afrikaans, Egyptisch of Chinees konijn. Rond diezelfde periode fokten de Fransen een zelfde soort konijn. De eerste Russen hadden een zwarte uitmonstering. Later maakten de andere kleuren opmars al bleef zwart het populairste.

Kenmerkend aan de rus is dat deze deels albino is. Alleen de uiteinden van de poten, oren en neus bevatten pigment. De ogen bevatten geen pigment, wat de rode kleur van de ogen veroorzaakt. De pigmentvorming verandert met het weer. In koude periodes zal zich meer zwart pigment vormen, wat weer verbleekt bij warm weer. De rus is in de winter dan ook op zijn mooist.

Rus

Rasbeschrijving:
Kop: vrij lang en niet te breed.

Oren: ca. 9 cm lang

Lichaam: langgerekt, slank, mooi vloeiend afgeronde achterhand, vrij lange en slanke poten.

Vacht: kortharig, dicht aanliggend, dicht ingeplant en zacht

Kleur: De werkelijke kleur van dit konijn is het gevolg van kleurmutatie. De werkelijke kleur van het dier manifesteert zich op de lichaamsuiteinden zoals oren, snuit, poten en staart. Erkende kleuren zijn zwart, blauw, bruin en gouwenaar.

Gewicht: ten hoogste 2,5 tot 3 kilo

Karakter: gelijkmatig temperament

Land van herkomst: Engeland

Bijzonderheden:
Russen zijn populair vanwege hun gelijkmatige temperament, bijzondere kleurstelling en het handzame formaat.