Klein Lotharinger

Korte geschiedenis van het ras:

De Klein Lotharinger is een ras van Nederlandse origine. Het ras laat zich het beste typeren als een verkleinde versie van de Groot Lotharinger. Het werd in 1975 officieel erkend en heeft binnen korte tijd een grote groep liefhebbers voor zich gewonnen. In vergelijking met de Lotharinger zijn de tekeningen zoals vlinder, wangstippen en oogringen kleiner van formaat. Het ideaal voor de zijdetekening is 5 tot 8 vlekken op elke zijde.

In meerdere landen binnen Europa komt een kleine versie van de Lotharinger voor. Met name de Tjechische Schecke gooit internationaal hoge ogen. De meeste van de Klein Lotharingers die in Nederland zitten, hebben reeds Tjechisch bloed.

Rasbeschrijving:
Kop: breed, niet te lang, goed ontwikkeld, brede wangen

Oren: ca. 10 cm lang

Lichaam: gestrekte lichaamsbouw, rechte en stevige poten.

Vacht: normale lengte, zacht aanvoelend, dicht ingeplant, glad tegen het lichaam aanliggend, rijke glans.

Kleur: alle bekende konijnenkleuren komen voor. Kenmerkend is de bijzondere tekening op een verder stralend witte pels. Er wordt een scheiding gemaakt tussen de kop- en lichaamstekening. De koptekening omvat de zogenaamde vlinder, oogringen, doorn, wangstippen en de gekleurde oren. Op het lichaam heeft de Klein Lotharinger een zogenaamde aalstreep die loopt vanachter de oren tot aan de staart. Tenslotte hebben ze op elke zijde verschillende stippen die in het ideale geval rond zijn en niet in elkaar mogen overlopen. Witte haartjes of vlekjes in de gekleurde delen worden niet gewaardeerd.

Gewicht: ten hoogste 3 kilo

Karakter: vrij levendig en goedaardig.

Land van herkomst: Nederland

Bijzonderheden:
De Klein Lotharinger wordt veel door fokkers gehouden maar zou zeker ook geschikt zijn als huisdier