Klein chinchilla

Land van herkomst: Frankrijk


Korte geschiedenis van het ras:
De Klein Chinchilla is een Frans ras dat al opgang maakte voordat zijn grote naamgenoot gefokt werd. De Chinchilla is een wildkleurig konijn waarvan alle geel- en roodachtige pigmenten uit de vacht verdwenen is. De factor die deze kleurverandering veroorzaakt vererft dominant. Het ras is vernoemd naar de uit Zuid-Amerika afkomstige Chinchilla. Net als deze werd de Klein Chinchilla voornamelijk gefokt vanwege zijn vacht. De Klein Chinchilla werd in 1913 voor het eerst op een tentoonstelling uitgebracht en in 1914 op de grote internationale tentoonstelling in Parijs.

De Chinchilla is het moeilijkste ras voor Europese uniformiteit. In Zwitserland kent men maar 1 type Chinchilla die qua grootte het midden houdt tussen onze kleine en grote Chinchilla. Duitsland heeft weer Chinchilla’s met een kortere pels terwijl Frankrijk en Engeland juist veel meer waarde aan de pels hechten.

Rasbeschrijving:
Kop: kort, breed en goed ontwikkeld

Oren: lengte van ca. 10 cm, stevig met afgeronde toppen

Lichaam: kort, gedrongen en breed van bouw, korte en forste poten

Vacht: langer dan van de meeste konijnenrassen ca. 3 a 4 cm, dicht ingeplant, veel onderwol, heel zacht. Betere vacht dan de Groot Chinchilla.

Kleur: een witte tussenkleur met een duidelijke zwarte, vlokkerige ticking, de buik is altijd wit, het gedeelte van de vacht dat het dichtst tegen het lichaam aan ligt wordt de grondkleur genoemd, deze is donkerblauw.

Gewicht: tussen 2 en 3 kilo

Karakter: vriendelijk en toeschietelijk

Bijzonderheden:
Dit ras wordt voornamelijk door sportfokkers gehouden maar zou zeker zeer geschikt zijn als gezelschapsdier.