Japanner

Land van herkomst: Frankrijk


Korte geschiedenis van het ras:
In tegenstelling tot wat de rasnaam doet vermoeden is de Japanner geen Japans ras maar stamt uit Frankrijk. De voorouders zijn bij toeval ontdekt in een parkje waar verschillende half verwilderde rasloze konijnen en driekleurige Hollanders gehouden werden. De kleurstelling van de dieren was zo apart dat besloten werd deze in een ras vast te leggen. De eerste Japanners werden tentoongesteld in 1887 en in 1889 werd het ras ingeschreven voor de wereldtentoonstelling in Parijs onder de naam Lapin Japonais. Ook andere landen kregen belangstelling. In Engeland en de Vereningde Staten heet het ras Harlequin.

Rasbeschrijving:
Kop: flink breed

Oren: afgeronde toppen, lengte van ca. 12 cm

Lichaam: fors, licht gestrekte bouw, goed gespierde poten van gemiddelde lengte.

Vacht: kort, glanzend, aanliggend, gemiddelde hoeveelheid onderwol

Kleur: tweekleurig in vier verschillende kleurstellingen: de ene kleur is altijd geel tot geelrood en de contrasterende vachtkleur kan zwart, bruin, blauw en lilac zijn. De zwarte en bruine dieren hebben bruine ogen, lilac en blauwe hebben blauwgrijze ogen.

Gewicht: tussen 2,5 en 4 kilo

Karakter: gemiddeld levendig, vriendelijk.

Bijzonderheden:
Het fokken van dit ras is een grote uitdaging vanwege de tekening van de dieren. Het kruisen van twee mooi getekende dieren geeft niet automatisch even goede dieren.